Hírek

Sláger FM interjú Kulimár Miklós vezérigazgatóval a Magyar Aranykereskedő Zrt-től

Jól közelítetted meg, persze természetesen először az ékszerbecsüs – drágakőbecsüs az objektív értékeket határozza meg. Ehhez hozzá jön a világpiaci ára a nemesfémeknek (legtöbbször arany és platina) ezeknek a feldolgozhatósága, munkaideje is jelentősen befolyásolja az árat. Nyilván egy platina ékszernek az elkészítése, főleg általában kézzel készült, nagyon magas hőfokon ( 2100 fokon lehet vele dolgozni) forrasztani ennek a költsége az magasabb, mint egy arany ékszer, de ez befolyásolhatja és nagyon befolyásolja az értékét az, hogy kézzel készült az ékszer minden darabja vagy pedig öntötték azt és az sokszorosítható. Ezek nagyon befolyásolják az árakat és ugye azon kívül hogy nemesfém itt a drágakövek, az a hókuszpókusz. Drágakövekre vannak olyan szervezetek a világban, akik meghatározzák a az árakat és akkor (ez egy előfizetéses rendszer) onnan meg lehet tudni,, mert ők ugye monitoringozzák a teljes világpiacot, hogy mi a kiskereskedelmi ár, ezek az alapvető befolyásoló tényezők.

A gyémántok árát kik határozzk meg?

Nem a kiskereskedők határozzák meg ennek a folyamatnak menetét hanem a bányavállalatok akik a nagy gyémánt csomagokat értékesítik. Ilyen valóban van, hogyha várhatóan a gyémánt árak elkezdenek csökkenni, akkor ugye és és a keresletnek a mértéke pedig az indokolja hogy kisebb a kereslet, mint ami mondjuk korábban volt, akkor természetesen a kínálatot is elkezdik lecsökkenteni, és nem az történik hogy a kisebb kereslet miatt elkezdik csökkenteni az árakat nyilván – bizonyos mértékig csökkenhet a gyémánt ára – de a beavatkozás meg történik.

Ilyenkor tehát szűkítik a kínálatot is, mert ugyanis ezeknek a termékeknek ugye pontosan az a lényege, hogy ez egy státuszt is. Egy nagyon márkás órát sem azért veszek, mert az ember nem tudja, hogy hány óra van anélkül, hanem azért, mert státusz.

Azt szeretném megkérdezni, hogy a www.ekszeraukcio.hu weboldalon található aukcióra beadott tételek ezek használt ékszerek? Ezek ugyanolyan értékállóak, mint egy új ékszer vagy van különbség?

Vissza kell menni egy kicsit az időben, mert 1867-től vannak ékszerek most az aukcióban ami 2023. szeptember 18-án, hétfőn lesz, Az aukción a régi ékszereken felül van néhány új ékszer is, köztük ebben az aukcióban induló új tételünk, amit a Magyar Aranykereskedő Zrt. ötvös-műhelyében készült. De egyébként általában beadók adják be a tételeket.

Az aukciós ház mindenféle márkás ékszert is kalapács alá tesz, így a márkás ékszereket kedvelőknek is javasoljuk az aukciót. Ezek azért értéktartóbbak a nevük miatt vagy hát igazából a keresettsége miatt. De akik szép ékszereket szeretnek viselni itt a helyük.

www.ekszeraukció.hu

Az ékszerek új élete