Gyémántbefektetés

Gyémántok útja a bányától a vevőig

A Diamond Trading Company (DTC) a De Beers egyik leányvállalata, mely a szintén De Beershez tartozó bányákból származó gyémántok értékesítésével foglalkozik.

Az eladott nyers gyémántok csiszolóműhelyekbe kerülnek, ahol drágakővé csiszolják őket. A csiszolt kövek ezek után az úgynevezett gyémánttőzsdékre kerülnek. A világon 26 ilyen jellegű, nyilvántartott intézmény működik. Itt a viszonteladók vásárolják fel a csiszolt gyémántokat. A gyémántkereskedelem központja Antwerpen, ahol a világ gyémánttermelésének 80%-a, a csiszolt gyémántok 50%-a cserél gazdát. Ennek tükrében a belga város a világ gyémántfővárosa.

USA -ban adják el a legtöbb gyémánt ékszert ezért a New Yorki gyémánttőzsde egy jelentős adás- vételi pont a világban.

Utóbbi évtizedekben a gyémánt kereskedelem megkerülhetetlen szereplőivé váltak a távolkeleti piacok is. A kínai és indiai vásárlók jelentős vásárlóerőt képviselnek. Hongkongi tőzsde fontos tényezője a nemzetközi pénzvilágnak, a helyi gyémánttőzsde is kiemelt központ a gyémánt kereskedők számára. Évente megrendezésre kerülő hongkongi gyémántkiállítás és vásár évek óta az izraeli kereskedők a legigényesebb és legnagyobb standon állítanak ki. Az Izraeli Gyémánt Intézet (IDI) több mint 70 cégnek biztosít lehetőséget, de önálló kiállítók és évről évre újoncok is megjelennek a különleges, kínai fennhatóságú gigavárosban.

A nyers gyémántok árai is „csiszolódnak” érdekes útjuk során: A Riot Tinto Group 2002-es felmérése szerint a világ nyers gyémántjainak értéke 9 milliárd dollár volt, a csiszoltaké 14 milliárd dollár, a viszonteladókhoz kerültek értéke 28 milliárd dollár, míg a vevőkhöz kerültek értéke 57 milliárd dollár.