Gyémánt vizsgálat

"Nehéz gyémántnak lenni a strasszok világában" - hangzott el a mondat egy filmben, melyre azonnal felkaptam a fejem, mert mennyire igaz. Dolly Parton ugyan nem a gyémántra, hanem az egyéniségre értette, de mégis azt gondolom ez pont ide illik. A gyémántpiac oldalunkra.

Többszáz gyémánt, köztük befektetési gyémánt is megtalálható nemzetközi tanúsítvánnyal vagy éppen a Magyar Aranykereskedő Zrt. által készített tanúsítvánnyal.

Lássuk hogyan is történik a gyémántvizsgálat, és hogyan is képezzük a gyémánt felvásárlási árát, ha eladásra szánja valaki. Első és legfontosabb lépés, hogy lehetőség szerint ki kell foglalni és szabad kőként kell vizsgálni, amennyiben ékszerben van. Ezt követően meg kell tisztítani. Amikor ezzel megvagyunk a követ elkezdhetjük vizsgálni.

Napjainkban a gyémánt felvásárlásához elengedhetetlen drágakő vizsgáló műszerek használata, mi is használjuk ezeket a pontos meghatározáshoz. Ezek a modern műszerek a segítségünkre vannak abban, hogy meg tudjuk különböztetni a mesterséges és szintetikus gyémántokat. El tudjuk különíteni a gyémánt utánzatokat legyenek azok természetesek, vagy emberi kéz által létrejött műtermékek. Ezen kívül a természetes gyémántot ért külső fizikai behatásokat is fel kell ismernünk. A műszerek használata mellett nagyon fontos vizsgálati fázis a szemrevételezés lupé segítségével. A szemrevételezéskor sok olyan apró pici eltérést, gyémántra nem jellemző tulajdonságot fedezhetünk fel, ami arra enged következtetni, hogy valamilyen mesterséges behatás érte a vizsgált követ. A vizsgálatok végeztével minden információnak a becsüs rendelkezésére kell állnia az ár megállapításához. Természetes gyémánt értékelésekor nagyon fontos tudnunk, hogy milyen mesterséges kezelést kapott a kő.

A kezelt köveknek minden esetben egyedi árat kell megállapítani a beavatkozástól függően.

Olvass tovább, hiszen most jön a valódi értékmeghatározás. Jöjjenek a szempontok, amit figyelembe veszünk az árképzésnél. 

A drágakőként felhasznált gyémánt értékét a 4C alapján határozzák meg

Az 1940-es években a GIA létrehozta a „4Cs” International Diamond Grading System nevű szabályrendszert a gyémánt minőség értékelésének rendszerét melyet ma már világszerte használnak.

  1. Colour, a szín
  2. Clarity. a tisztaság
  3. Cut, a csiszolás
  4. Carat, a karát súly

Colour, a szín

Ami a briliánson leginkább látszik még szabad szemmel is, az a kő színe.

A gyémánt gyakorlatilag az egyetlen olyan drágakő, ami minden színben előfordulhat a teljesen színtelen, víztiszta ásványtól (fehér) egészen az intenzív, élénk, sárga, zöld, barna, piros, rózsaszínű, szürke, kék és fekete színekig.

A szín nagy hatással van a gyémánt értékére. A legritkább és legértékesebb a színtelen, tiszta fehér, illetve az élénk színű, átlátszó kövek az ún. „fancy colours” gyémántok (fantázia-gyémántok), amikért gyakran csillagászati árakat fizetnek. Ezek a drágakőtől megkívánt minden tulajdonságot egyesítenek magukban: nagy keménységet, erős fényt, tökéletes tüzet, színszórást és szép színt.